Bihullebetennelse

Hva er bihulebetennelse og hvordan kan det behandles?

Bihulebetennelse, også kjent som sinusitt, henviser til betennelse eller infeksjon i bihulene, som er hulrom fylt med luft rundt nesen og i øynene dine. Det finnes to hovedtyper av bihulebetennelse: akutt og kronisk.

Akutt bihulebetennelse:

Årsaker:
Denne formen for bihulebetennelse oppstår vanligvis som en komplikasjon av en forkjølelse eller annen luftveisinfeksjon. Bakterier, virus eller sopp kan infisere bihulene og forårsake betennelse.

Symptomer:
Akutte symptomer inkluderer ansiktssmerter, nesetetthet, feber, tretthet, og nedsatt luktesans. Smertene er ofte lokalisert rundt nesen og øynene.

Behandling:
Akutt bihulebetennelse kan behandles med antibiotika i tilfeller der infeksjonen skyldes bakterier. Smertestillende, dekongestanter og saltvannsskylninger kan også lindre symptomer.

Kronisk bihulebetennelse:

Årsaker: Kronisk bihulebetennelse varer vanligvis i minst 12 uker, til tross for behandling. Årsakene kan variere og inkluderer gjentatte episoder av akutt sinusitt, nesepolypper, anatomiske avvik i nesehulen eller immunologiske faktorer

Symptomer: Symptomene er lignende de ved akutt bihulebetennelse, men de kan være mer langvarige og mindre intense. Langvarig nasal utflod, hodepine, tretthet og nedsatt luktesans er vanlige.

Behandling:
Behandling av kronisk bihulebetennelse fokuserer på å lindre symptomer og forhindre gjentakelse. Dette kan inkludere bruk av kortikosteroider, antihistaminer, kirurgi for å fjerne nesepolypper, eller andre prosedyrer for å forbedre drenering i bihulene.

Undersøkelse:
En riktig diagnose stilles ut fra kundens symptomer. I de fleste tilfeller går det over av seg selv. Om dette ikke er tilfelle er det vanligste å oppsøke sin fastlege for videre utredning.

Ved kronisk bihulebetennelse har våre osteopater mulighet til å undersøke om det er stive ledd i nakke/ansikt og muskler som redusere sirkulasjon og hindrer god drenasje i bihulene. Det å stille en riktig diagnose gjennom en osteopatisk undersøkelse har vi mulighet til å finne muligheter for å redusere dine plager.

Behandling:

Det er viktig med korrekt informasjon om tilstanden og hvilke formål den osteopatiske behandlingen har.

Behandling av stive ledd i nakke, kjeve og ansikt har en god effekt, samtidig som vi redusere spenninger i muskulatur for å fremme god sirkulasjon og drenering. På den måten reduseres trykket i bihulene.

Artikkelforfatter: Sanpreet Singh, Osteopat hos
Kroppskontroll

Osteopat kiropraktor og fysioterapeut Bihulebetennelse