Bihulebetennelse

Opplever du symptomene til kronisk eller akutt bihulebetennelse? Restriksjoner og justeringer kan for mange gi betydelig lindring av symptomer ved bihulebetennelse.


Bestill time her, eller kontakt oss så vi kan hjelpe deg å finne riktig behandling for deg og dine behov.

Behandling
Screenshot 2021 10 11 1820453212

Hva er bihulebetennelse

Bihulebetennelse er en av de mest utbredte sykdommene på verdensbasis. Tilstanden kan deles inn i to kategorier som akutt eller kronisk. I USA blir 10-30% rammet av akutt bihulebetennelse årlig, mens kronisk bihulebetennelse blir 14-16% rammet (1). På fagspråket kalles tilstanden sinusitis, som betyr enten en betennelse eller inflammasjon i bihulene/nesehulene.

Symptomer på bihulebetennelse (2):

 • Irritasjon som tett nese
 • Økt trykk følelse over kinnene og øynene
 • Smerte i ansiktsregionen
 • Tap av luktesans
 • Hodepine som blir verre av å bøye seg fremover
 • Gult eller grønt slim i nesen
 • Nedsatt allmenntilstand
 • Sår hals (når slimet går fra nesen og ned i svelget)
 • I noen tilfeller feber
 • I noen tilfeller refererte smerter til tennene eller når du spiser
Screenshot 2021 10 11 1750512

Årsak til bihulebetennelse

Forkjølelse eller influensa antas å være en risikofaktor for bihulebetennelse, da man ofte ser en forbindelse mellom disse to tilstandene og bihulebetennelse. Dette er på grunn av virus, bakterier eller fremmede partikler blir fraktet ut fra nesehulen og blir fanget opp av slimhinnene i bihulene. Videre kan dette forårsake en virusinfeksjon og en betennelse i bihulene som gjør at slimhinnene blir hovene eller svulmer opp. Derfor blir bihulene trangere eller tette som kan bidra til å gi ulike symptomer.

Diagnose

Diagnostiseringen av bihulebetennelse baserer seg på symptombilde som er listet opp ovenfor. I noen sjeldne tilfeller kan disse symptomene være veldig kraftig og man får symptomene lett tilbake. Hvis dette er tilfelle, kan det være nødvendig å ta en bildediagnostikk som CT eller røntgen eller dra til en nese-øre-hals spesialist for å ta en undersøkelse. Bihulebetennelse alene er ikke smittsomt, men risikofaktorene som forkjølelse og influensa er smittsomt og kan bidra til å gi bihulebetennelse.

Andre årsaker til bihulebetennelse

Forkjølelse er allerede nevnt som en risikofaktor for bihulebetennelse. Andre risikofaktorer for bihulebetennelse kan være:

 • Sliter med tett nese
 • Pollenallergi
 • Skjev neseskillevegg
 • Nesepolypper (Utposning av slimhinnen i bihulene)


Akutt bihulebetennelse og behandling

Den akutte versjonen av bihulebetennelse er den mest vanlige. De aller fleste trenger ikke behandling for akutt bihulebetennelse, til tross for at det kan være smertefullt. Da 2/3 av alle som får akutt bihulebetennelse blir frisk etter 5-10 dager uten behandling (2). Paracetamol og ibuprofen er eksempler på reseptfrie smertestillende som kan hjelpe mot smerten. Akutt bihulebetennelse betyr at tilstanden har en varighet på under 30 dager.

Andre behandlinger for akutt bihulebetennelse kan være kortisonspray eller slimhinneavsvellende legemidler som kan brukes i form av tabellteter, dråper eller nesespray. Forskning har vist at kortisonspray kan ha en effekt mot symptomene etter 2-3 uker (2). Derimot kan kortisonspray også gi bivirkninger som hodepine og neseblødning. Neseskylling og saltvannsspray kan også være et alternativt for å rense nesen.

Kronisk bihulebetennelse og behandling

Når en bihulebetennelse har en varighet på over 3 måneder blir det definert som kronisk (4). Det er cirka 8% i Norden som blir påvirket av denne kroniske tilstanden (4). Kronisk bihulebetennelse kan deles inn i to kategorier enten med eller uten nesepolypper. Nesepolypper er en utposning av slimhinnene i nesehulene/bihulene (5). De uten nesepolypper kan påvirkes av en allergisk inflammasjon. Andre årsaker til kronisk bihulebetennelse kan være skjev nesevegg

Majoriteten av de som har kronisk bihulebetennelse, vil det være en tilbakevendende tilstand som kommer og går. For noen kan det også være vedvarende, og hos de aller fleste vil ikke tilstanden kunne helbredes (6). Derfor tilrettelegges mye av behandlingen å redusere symptomer og bedre livskvalitet. Dermed er behandling ganske lik som akutt bihulebetennelse som er beskrevet ovenfor hvor man fokusere på å øke drenasje i bihulene. Viser det seg at man har anatomisk eller en annen fysiologisk underliggende årsak til kronisk bihulebetennelse, kan det være nødvendig å ta en undersøkelse hos øre-nese-hals spesialist og eventuelt videre vurdere en operasjon.

Å gjennomføre daglig saltvannsskylling i nesen anses å hjelpe mot symptomene og kan redusere medisinbruk. Da dette kan bidra til å fjerne slim og andre partikler som bidrar til å tette bihulene (6). Tidligere har det vært vanlig med antibiotikabehandling for kronisk bihulebetennelse. Dette har endret seg fra nyere forskning, som viser til infeksjon eller bakterier har sjeldent et opphav til denne tilstanden. Derimot kan man ikke utelukke det helt og i noen tilfeller vil det være nødvendig med antibiotika som behandlingsform.

OBS!

 • Vanlig nesespray kan bidra til å redusere symptomene, men ved overforbruk på lang sikt kan det bidra til Rhinitt som forverrer tilstanden.

Hvorfor velge Kroppskontroll?

3. Få enkle øvelser og kom ved behov

2. Undersøkelse og behandling

1. Book time og møt opp på klinikken

Alvorlig bihulebetennelse:

I sjeldne tilfeller kan bihulebetennelse skape alvorlige problemer som kan påvirke øynene og hjernen. Man bør kontakte legen omgående, hvis du har disse symptomene (2):

 • Dobbeltsyn
 • Sterkt lys påvirker smerten (lyssky)
 • Veldig kraftig hodepine og stiv nakke
 • Hoven eller hevelse rundt øynene
 • Høy feber
 • Føler deg forvirret eller utmattet


Manuell behandling av bihulebetennelse

Ifølge forskning fra Kaluza og Sherbin, har osteopatisk behandling av restriksjoner og dysfunksjoner i regionene thoracic og cervikalen (nakken) vist en god effekt på autonome nervesystemets homeostase (7). Videre gir det en god effekt på det lymfatiske og arterielle sirkulasjonssystemet som har vist seg å være relevant for å redusere symptomer for pasienter med bihulebetennelse (7). Kiropraktorer kan også gi en god effekt på pasienter med bihulebetennelse. Ved bruk av kiropraktiske justeringer og bløtvevsmanipulasjoner av en spesifikk teknikk på nesen og ved kranial justering kan det bidra til å gi en betydelig lindring av pasientens symptomer (8).


Visste du at:

 • Bihulebetennelse gir det norske samfunnet økonomiske kostnader på cirka 191 millioner kroner i året (3).
 • Vi har totalt 8 bihuler, 4 på hver side av nesen.
 • Navnene på de 4 bihulene er Sinus maxilaris (kjevebihulene), Sinus frontales (pannebihulene), Sinus ethmodialis (Silbenscellene) og Sinus sphenoidales (kilebenshulene).
 • Pannebihulene har nevrologisk forbindelse via Nervus Trigeminus som har utspring fra øvre nakke. Det grunnen for at de bihulene er mest smertefulle.

Skrevet av; Christian Broch Skage, Osteopat D.O, MNOF.

Referanser:

 1. 1. Shashy, Ron G., Eric J. Moore, and Amy Weaver. "Prevalence of the chronic sinusitis diagnosis in Olmsted County, Minnesota." Archives of otolaryngology–head & neck surgery 130.3 (2004): 320-323.
 2. 2. Sinusitis (acute), BMJ Publishing Group Limited 2020, Patient information from BMJ: Jul 14, 2020
 3. 3. Morten Lindbæk (ENT Specialist) (Professor) (Research Fellow), Per Hjortdahl & Vidar Holth (1997) Acute sinusitis in adults in Norwegian general practice: Incidence, complications, referral to ear-nose-throat specialist and economic costs, The European Journal of General Practice, 3:1, 7-11
 4. 4. Steinsvåg S, Storaas T, Dølvik S, Fuhr T (red). Veileder for øre-nese-halsfaget. Kronisk bihulebetennelse. Norsk forening for otorhinolaryngologi, hode- og halskirurgi. Siden besøkt 19.09.2021. Sist opptadert: 2015 www.legeforeningen.no
 5. 5. Saleh HA, Kuchai R. Nasal polyps. BMJ Best Practice, last updated July 09, 2014
 6. 6. Rudmik L, Soler ZM. Medical therapies for adult chronic sinusitis. A systematic review. JAMA 2015; 314: 926-39. doi:10.1001/jama.2015.7544 DOI
 7. 7. Kaluza Charles L, Sherbin Michael. The physiologic response of the nose to osteopathic manipulative treatment. JAOA 1983; 82(9):654-660
 8. 8. Folweiler David S, Lynch Owen T. Nasal specific techniques part of a chiropractic approach to chronic sinusitis and sinus headaches. JMPT 1995

Kroppskontroll tilbyr alle fysikalske tjenester når du trenger det.

Book time her