Andre årsaker til bihulebetennelse
Forkjølelse er allerede nevnt som en risikofaktor for bihulebetennelse. Andre risikofaktorer for bihulebetennelse kan være:
- Sliter med tett nese
- Pollenallergi
- Skjev neseskillevegg
- Nesepolypper (Utposning av slimhinnen i bihulene)
Akutt bihulebetennelse og behandling
Den akutte versjonen av bihulebetennelse er den mest vanlige. De aller fleste trenger ikke behandling for akutt bihulebetennelse, til tross for at det kan være smertefullt. Da 2/3 av alle som får akutt bihulebetennelse blir frisk etter 5-10 dager uten behandling (2). Paracetamol og ibuprofen er eksempler på reseptfrie smertestillende som kan hjelpe mot smerten. Akutt bihulebetennelse betyr at tilstanden har en varighet på under 30 dager.
Andre behandlinger for akutt bihulebetennelse kan være kortisonspray eller slimhinneavsvellende legemidler som kan brukes i form av tabellteter, dråper eller nesespray. Forskning har vist at kortisonspray kan ha en effekt mot symptomene etter 2-3 uker (2). Derimot kan kortisonspray også gi bivirkninger som hodepine og neseblødning. Neseskylling og saltvannsspray kan også være et alternativt for å rense nesen.
Kronisk bihulebetennelse og behandling
Når en bihulebetennelse har en varighet på over 3 måneder blir det definert som kronisk (4). Det er cirka 8% i Norden som blir påvirket av denne kroniske tilstanden (4). Kronisk bihulebetennelse kan deles inn i to kategorier enten med eller uten nesepolypper. Nesepolypper er en utposning av slimhinnene i nesehulene/bihulene (5). De uten nesepolypper kan påvirkes av en allergisk inflammasjon. Andre årsaker til kronisk bihulebetennelse kan være skjev nesevegg
Majoriteten av de som har kronisk bihulebetennelse, vil det være en tilbakevendende tilstand som kommer og går. For noen kan det også være vedvarende, og hos de aller fleste vil ikke tilstanden kunne helbredes (6). Derfor tilrettelegges mye av behandlingen å redusere symptomer og bedre livskvalitet. Dermed er behandling ganske lik som akutt bihulebetennelse som er beskrevet ovenfor hvor man fokusere på å øke drenasje i bihulene. Viser det seg at man har anatomisk eller en annen fysiologisk underliggende årsak til kronisk bihulebetennelse, kan det være nødvendig å ta en undersøkelse hos øre-nese-hals spesialist og eventuelt videre vurdere en operasjon.
Å gjennomføre daglig saltvannsskylling i nesen anses å hjelpe mot symptomene og kan redusere medisinbruk. Da dette kan bidra til å fjerne slim og andre partikler som bidrar til å tette bihulene (6). Tidligere har det vært vanlig med antibiotikabehandling for kronisk bihulebetennelse. Dette har endret seg fra nyere forskning, som viser til infeksjon eller bakterier har sjeldent et opphav til denne tilstanden. Derimot kan man ikke utelukke det helt og i noen tilfeller vil det være nødvendig med antibiotika som behandlingsform.
OBS!
- Vanlig nesespray kan bidra til å redusere symptomene, men ved overforbruk på lang sikt kan det bidra til Rhinitt som forverrer tilstanden.